omoss.jpg
 

Om oss 

Ett parisiskt café i Vasastaden

Café Colette är en fransk restaurang och mötesplats inspirerad av de klassiska parisiska caféerna.  Här är alla välkomna att ses och mötas, äta och dricka, från förmiddag till sen kväll. Restaurangens placering är noggrant utvald mitt i Vasastadens urbana puls, med en stor terrass i kvällssolen på Sankt Eriksgatan. 

 ”Sedan vi öppnade har vi har vi haft full rulle i stort sett varje kväll, med mycket att se och inspireras av”, säger krögaren Karolina Strömberg. ”Vi bjuder på en familjär miljö där man kan sitta med en öl och läsa sin tidning lika gärna som äta en hel middag eller fira vardagen med ett glas champagne och ett halvt dussin ostron.”  

Karolina Strömberg och hennes krögarkompanjon Jean-Yves Guillemain hämtar sin filosofi om mat, dryck och umgänge från sina gemensamma franska rötter. Jean-Yves är uppväxt i en stor familj i Paris med mamma Yvettes hemlagade mat. Karolina har sin mormor Monette i Provence som fortfarande, 85 år gammal, tillsammans med sin syster Colette, 87, komponerar sina oförglömliga femrätters söndagsluncher som pågår i timmar, oftast avslutade med en Tarte Tatin. 

På Café Colette:s fasta meny står enkla men vällagade franska brasserieklassiker som Steak Tartare, Moules Marinières, Confit de Canard, Salade Niçoise, crème brûlée, Tarte Tatin samt förstås sniglar, gåslever, ostron och ostbrickor.

”Vi har också alltid en Plat du Jour, som Coq au Vin, Boeuf Bourgignon eller Soupe de Poisson, lagade efter konstens alla regler”, säger Jean-Yves Guillemain. ”Våra stamgäster skall kunna äta en ny rätt varje dag om de vill.” 

På Cafe Colette:s vinlista står som sig bör endast franska viner. I baren tar man sig en pastis, en Kir eller ett glas Kronenburg 1664 på fat och fortsätter med ett glas vin med en charkuteritallrik med franska skinkor, korvar och patéer. 

Café Colette har 45 sittplatser, en generös bar med sittplatser samt ett chambre séparée med åtta platser. På uteserveringen finns plats för 30 gäster. 

Restaurangen är uppkallad efter Karolina Strömbergs ovan nämnda gammelmoster Colette som delar passionen för mat med sina systrar Claudette och mormor Monette (Lacôte (flicknamn Joly)) och med Jean-Yves mamma Yvette i Paris som varje dag handlar sina grönsaker och sitt kött på marknaden i Puteaux.